Bejelentkező űrlap

Köszönöm, hogy itt vagy

Látogatottság

ma67
Tegnap120
Ezen a héten187
Ebben a hónapban3173
Összes163789

Rendszer infó

  • IP címed: 54.172.234.236
  • Böngésződ: unknown
  • Verzió: unknown
  • Operációs rendszered: unknown

5
látogató néz éppen

2019. július 23. (kedd) 09:53

10.01. Nagyirtás 50 (21km_350m_Országúti hegyi felfutó_Börzsöny)

Nagyirtás 50 teljesítménytúra

Sok rosszat hallottam már a Zöldgömb által szervezett teljesítménytúrákról, melyeket részben én is osztottam a 2003-as váci rendezvényük után. hangsúlyozom, csak részben. Az igaz, hogy nem is vártam túl sokat az előzmények után.


Nos, szombatra úgy alakult, hogy "közel" kerültem a Börzsönyhöz és úgy döntöttem, hogy ellátogatok erre a rendezvényre. A teljesítménytúra naptár után a Zöldgömb honlapját is megnéztem és akkor jött az ötletem. Mivel a Nagyirtás teljesítménytúrát úgy is lehet abszolválni, hogy saját település - Szob, így ezzel a verzióval akartam letekerni nevezés helyszínére. Előzetesen persze rákérdeztem erre Ujj Zoltánnál és Ő megerősítette ezt a lehetőséget.

Háromnegyed tízkor indultam Gödről és a lehetőségekhez mérten végig a kerékpárúton kívántam mozogni. (Ja, egyébként bütykös gumival felszerelt MTB-vel mentem.)
Eléggé didergős idő volt, eleinte még szidtam is magamat, hogy miért csak a sima hosszú cuccomat hoztam és miért nem a thermót. Vác vége felé a lakóparknál felmarták a kerékpárút aszfaltját. Bár szombat délelőtt volt, az időjárás miatt nem sok bringással találkoztam. Kismaros után már elkezdték kijavítani a 2002-es árvíz okozta sebeket, de nincs valami nagy tempó. Néha meg-megálltam fotózni és nem nagyon akaródzott a 20-25-ös tempónál többet mennem. A csöndes tekerést Szobon fejeztem be, mintegy kétórányi út után. A nevezésnél jeleztem, hogy ki is vagyok és mi okból. Ők már tudtak a tervemről és a nevezési díj (500 Ft) fejében valamint a gödi pecsétem ellenőrzése után megkaptam a túra elismeréseit. Ezek után neveztem az „Előzd meg a kisvasutat!” elnevezésű versenyre.


„Előzd meg a kisvasutat!”

800 Ft-ért lehetett „becsekkelni” és már kapta is az ember a rajtszámot. A kiírásban szereplő útvonal nagyon tetszett, a hegyibefutókat  Szóval SzobrólJpedig igazán kedvelem. Na, azért senki se gondoljon atomnak.  indulás nyugati irányba, majd lekanyarodás Márianosztra felé, aztán Kóspallag és a Kisinóci th után „ütközésig” Nagyirtás-puszta.
Nem voltunk túl sokan, hisz összesen hatan jelentünk meg a rajtnál. Igen csak meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a futók is véig a mi útvonalunkon fognak feljönni. Aztán elgondolkodtam és rájöttem, hogy a futóversenyek zöme aszfalton zajlik. Igazából egyetlen célom volt, mégpedig az időeredmény. 21 km és 430 m szintemelkedést akartam legyűrni egy órán belül.
Fél órás késéssel indultunk végül el. Egy amatőr kategóriás versenyző jól bekezdett és a többség ragadt is rá. Én igyekeztem menni is velük meg a saját tempómat is tartani. Nagyon nem kedvelem, amikor azért nincs már erőm, mert nem jól osztottam be. Nos, ennek köszönhetően Márianosztra előtt az ötödik helyen tanyáztam. Egy fiatal harcos látótávolságban tekert előttem, míg mögöttem nem látszott már senki. Jött a hullámvasutazás és jó volt látni, hogy emelkedőkön csökken a távolság, de sajnos a lejtőkön ismét nőtt. Kóspallag elején egy rövid szerpentinnel kezdtünk, itt nagyon jól esett a bíztatás. Az előttem lévő srác már egyre közelebb volt. Bár erre még csak egyszer jártam, tudtam hogy innen jön a „fekete leves”. Meg is kezdtük emelkedésünket a Kisinóci th felé. Próbáltam tartani a fiatal harcos iramát, hisz most már lehetett a tartalékokból is emészteni. A turistaház elé érve meglepődtem, hogy a srác már nem is látszódik. Ám mielőtt elkenődtem volna, már meg is pillantottam őt jobb oldalon a bicaja mellett. Kérdeztem, hogy mi történt.
Defekt! - válaszolta.

Így nem maradt kit üldöznöm, hisz az eleje továbbra sem látszódott. Igyekeztem továbbra is nyomni, ahogy bírom. Az időt szándékosan nem néztem, meglepetésnek szántam. A sebességem olyan 13 – 15 között mozgott. Igazán az Érsek-tisztásig volt kemény. Itt már szembe jött a győztes srác. Innen némi lejtő következett és csak az utolsó 100 méter emelkedett ismét. Fent célkapu, bíztatás. Én meg sprinteltem, ahogy illik.
Ránéztem az írnok lapjára és elnevettem magam. 59’ 57” 
Ezt idén már másodszor játszottam el.
Végül beért mindenki. Volt némi szőlőcukor, frissítő és alma. Aztán eredményhirdetés. Mivel kategóriák is voltak (14 év alatt, 14-40 év között, 40 fölött), szereztem egy bronz érmet.

Hazafelé még a győztes sráccal tekertünk Kismarosig, ahol vonatra szálltunk.

Összességében nagyon jól éreztem magam. Szerintem, ha úgy adódik fogok még menni Zöldgömb rendezvényre.

 

 

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj