Bejelentkező űrlap

Köszönöm, hogy itt vagy

Látogatottság

ma242
Tegnap338
Ezen a héten2022
Ebben a hónapban4358
Összes197063

Rendszer infó

  • IP címed: 3.91.106.223
  • Böngésződ: unknown
  • Verzió: unknown
  • Operációs rendszered: unknown

10
látogató néz éppen

2019. december 14. (szombat) 15:29

2017.05.10-13. BIG day és Szár-hegy 25x (309km_9475m_országúti_tura_Aggteleki_karszt)

A korábbi szervezéseimhez hasonlóan most is igyekeztem úgy kitalálni a régiós BIG találkozó logisztikáját, hogy közben a BIG mozgalmon belüli "ironbigezésben" is részt lehessen venni. Ebben az évben a csodálatos Aggteleki-karsztot céloztam meg, azon belül is a Szalonnai-hegységben található Szár-hegyet. Ez az emelkedő a hazai bringások körében a „Hungarian Zoncolan” nevet viseli, ami következtetni enged az emelkedő nehézségeire.

A négy napos edzőtáborban ki-ki a saját maga által megválasztott időben és útvonalon tudott kerékpározni és a negyedik napon volt egy közös bringázás, maga a BIG day. Én végül Ali barátommal csináltam meg a 25 mászást, ami természetesen nem volt könnyű feladat. Úgy gondolom, hogy ez itt most sokkal inkább fejben dőlt el, mint fizikálisan.

Az első két napot „megnyomtam” és 10-10 mászást teljesítettem, ami közel 3500 m szintemelkedést jelentett naponként. Ekkor másfelé nem is túráztam. A harmadik napon négy mászást csináltam, aztán tettem egy kisebb túrát a többiekkel. Ekkor meglátogattuk a csodálatos Háromhegyi Pálos templom- és kolostorromot. Ez a rom az Aggteleki Nemzeti Park területén - a Szádvár mellett -  a legjelentősebb középkori épület és egyben országos jelentőségű műemlék. A története alapján a kolostort 1341-ben a Martonyi nemesek, alapították. A Boldogságos Szűz tiszteletére emelt templom szentélyének három oltárát 1411-ben János egri segédpüspök szentelte fel. A törökkel vívott háborúval kapcsolatos változások a kolostor sorsát is megpecsételték. A nemesek támogatásának csökkenése vagy talán a török betörések miatt 1550 körül vált lakatlanná. Maga a rom a pálos rendhez kapcsolható legjobb állapotban megmaradt épületegyüttese az országnak. A templomhajó orom- és oldalfalai állnak. De ami a legfontosabb, hogy építészetileg rekonstrukcióra alkalmas így a templom belsejében álló két hatalmas, több száz éves bükkfát időközben kivágták és a tetőszerkezetet felhelyezték a falakra.

Ezt követően kitekertünk Varbóc (55 lakosú település) és Dobódél zsákfalukba és végül egy perkupai meleg étkezéssel zártuk a bringázást.

A BIG day napján 12 bringás gyűlt össze Szalonnán. A rövid beszédemet követően együtt indultunk el és először Derenk község egykori romjaihoz tekertünk fel. Lakosai 1717-töl 1943-ig (a falu megszűnéséig) többnyire a mai Lengyelország területéről költöztek ide. A II. világháború idején Horthy Miklós kormányzó összefüggő vadászterületet kívánt itt kialakítani.1943-ban kezdetét vette a helyi lakosság kitelepítése.  A lebontott házakat és magát a falu templomát is célfuvarban szállították. Az ősi derenki lengyel lakosság szétszéledt.

Ez után a Jósvafő feletti Assisi Szent Ferenc kápolnáig tekertünk, ahol egy kisebb záport is átéltünk. Végül a napot a Szár-hegy megmászásával – amely számomra a 25. mászás volt - és az ekkor szokásos kerékpáremeléssel zártuk, amely már csendes esőben történt.

Kreicsi Gábor

 

 
LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj